Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Cum dovedim legalitatea produselor software second-hand?

  • Legalitate

12. 1. 2023

Aspectul juridic al software-ului second-hand este un subiect important pentru clienții noștri, precum și pentru oricine se gândește să îl cumpere. Înainte de a intra în detalii cu privire la ce anume oferă compania noastră ca dovadă de legalitate, este important să aruncăm o scurtă privire la ceea ce este cerut de lege mai întâi.

Pe baza actelor juridice europene și a hotărârilor judecătorești (de exemplu, directiva 2009/24/CE sau decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-128/11), au fost stabilite patru condiții juridice pentru transferul legal al proprietății asupra software-ului. Îndeplinirea acestor condiții este dovedită prin documentația însoțitoare, care conține toate informațiile necesare și servește drept dovadă (de exemplu, în timpul unui audit software) că produsele software sunt cu adevărat ale dumneavoastră. Pentru că, dacă nu reușiți să dovediți că sunteți proprietar de drept, compania dumneavoastră riscă să fie amendată.

Care sunt cele patru condiții legale pentru transferul de proprietate asupra software-ului și de ce fel de documentație aveți nevoie?

Condiții obligatorii în conformitate cu legislația UE
  1. Prima țară de lansare și cumpărare a produsului a fost în UE/SEE sau Elveția.
  2. Produsul a fost plătit integral proprietarului drepturilor de autor.
  3. Produsul este perpetuu, fără limită de timp pentru utilizare (nu este un abonament).
  4. Produsul nu mai este utilizat de către proprietarul (proprietarii) anterior(i).
Documentație

Fiecare vânzător de software second-hand are obligația legală de a furniza informații care să confirme că au fost îndeplinite condițiile menționate mai sus. Aceste informații sunt incluse în documentația însoțitoare pe care ar trebui să o primiți întotdeauna la cumpărare, astfel încât să aveți dovada că sunteți proprietarul de drept al licențelor achiziționate. Nu există un șablon oficial pentru aspectul vizual al documentației, dar conținutul faptic trebuie să includă următoarele:

  • Originea software-ului (prima țară de utilizare)
  • Numărul contractului de licență
  • Numele produsului și tipul de contract de licență
  • Declarația primului proprietar care conține:

- Declarație de dezinstalare a software-ului

- Confirmarea faptului că produsele sunt perpetue și au fost plătite integral

- Confirmare că produsele au fost achiziționate și puse în funcțiune pentru prima dată în UE, SEE sau Elveția.

LA CE TREBUIE SĂ AVEȚI GRIJĂ: există diferite site-uri web, magazine electronice și, uneori, persoane fizice care vând chiar și cele mai recente versiuni de software la prețuri foarte mici. Problema este că multe dintre ele vând doar chei de produs, nu și produsele în sine, așa că nu aveți niciun drept legal asupra lor. Este ca și cum ați cumpăra și deține o cheie de la o casă în loc de casa în sine. O cheie de produs software și o factură emisă de vânzător nu garantează legalitatea și nici proprietatea asupra software-ului căruia îi aparțin. Nu vă lăsați înșelat de faptul că o cheie vă permite să activați produsele software – un produs activat nu înseamnă că sunteți proprietarul acestuia și că aveți dreptul legal de a-l utiliza. Acest lucru se dovedește doar prin documentația legală corespunzătoare pentru licența (licențele) software achiziționate.

Ce documente primesc clienții noștri?

Noi, la Forscope, furnizăm o documentație juridică completă pregătită pentru audit. Cu toate acestea, există două lucruri importante de care trebuie să țineți cont:

1. Documentația juridică Forscope este furnizată numai pentru produsele Microsoft perpetue
Motivul este simplu – produsele software de la alți producători fie vă sunt transferate direct de către aceștia (Autodesk), fie veți primi un document de confirmare a transferului de la ei (Adobe).

2. Există versiuni diferite ale documentației juridice pe care o punem la dispoziție
Deoarece produsele software utilizate pot proveni din surse diferite, numărul de documente, precum și cantitatea de informații pe care le putem împărtăși pot fi diferite. Asta pentru că unele dintre ele (sau chiar toate) pot fi protejate prin AC (Acord de confidențialitate) sau RGPD (Regulamentul general privind protecția datelor) și pot fi puse la dispoziția unui auditor doar la cerere.

Iată câteva exemple de documente legale pe care le puteți primi de la noi:

Documentație cu informații confidențiale redactate

Faceți clic pentru a descărca

Documentație cu informații confidențiale afișate

Faceți clic pentru a descărca

Puteți găsi, de asemenea, modelul de documentație juridică pe care îl veți primi după achiziționarea unui produs concret în detaliile produsului respectiv aici:

Aveți vreo întrebare cu privire la documentația pe care o punem la dispoziție? Nu ezitați să ne contactați.


Salvați acest articol în format PDF

Produsul a fost adăugat în coș