Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Ce este un VPN și cum puteți beneficia de acesta?

 • Securitate

4. 3. 2020

Serviciile web și tehnologiile cloud se îmbunătățesc constant și își extind influența atât asupra utilizatorilor casnici, cât și a companiilor, dar interconectarea intensificată vine cu o doză semnificativă de amenințări pentru confidențialitatea online și securitatea datelor. Acesta este motivul pentru care VPN devine un instrument tot mai răspândit și mai valoros împotriva entităților invazive și atacurilor rău intenționate. Dar ce este mai exact și cum funcționează?

Definiție

VPN (Virtual Private Network) este o conexiune criptată (tunel VPN) între dispozitivul utilizatorului (Client VPN) și o rețea privată (Server VPN). Tot traficul transmis pe web printr-un tunel VPN este protejat de protocoale VPN specifice, care asigură transferul de date și securitatea comunicării, astfel încât nici furnizorul de servicii de internet, nici alți utilizatori de internet, nu îl pot intercepta sau decoda.

[pending]

Există două tipuri principale de VPN:

1. ‌VPN cu acces la distanță (Remote Access VPN) – o conexiune sigură la rețeaua de servere a unui furnizor VPN care permite accesul suplimentar la Internetul public;

 • cel mai des utilizat de către: utilizatori casnici, companii mici și mijlocii; ușor de configurat și întreținut;
 • utilizare tipică: accesarea de conținut geo-restricționat, conexiune sigură la rețeaua internă, în timpul călătoriilor de afaceri (chiar și prin WiFi public).

2. ‌VPN Site-to-Site (VPN Router-to-Router) – o conexiune securizată între rețelele private ale unei organizații (Intranet) sau între rețeaua privată și partenerii externi (Extranet);

 • cel mai des utilizat de: entități mari (cum ar fi corporații sau organizații guvernamentale) și necesită configurare și menținere, necesită resurse semnificative;
 • utilizare tipică: folosirea rețelei interne centrale a unei organizații dintr-o locație geografică diferită (poate fi un alt oraș, țară, continent etc).

Avantaje

VPN oferă multe avantaje atât pentru scopuri comerciale, cât și necomerciale. Vedeți cum puteți beneficia de aceasta, în următoarea listă:

 • Confidențialitate – VPN oprește orice încercări de urmărire. Protocoalele criptografice utilizate în tehnologia VPN sunt concepute astfel încât doar două părți să poată decripta traficul care trece prin VPN - Clientul și Serverul, la fiecare capăt al tunelului VPN.
 • Securitate – VPN protejează datele sensibile de afaceri. Scurgerile de date pot duce la daune substanțiale pentru companie, cum ar fi amenzi de compensare către clienți, dezvaluirea secretelor comerciale, pierderea încrederii și compromiterea imaginii companiei.
 • Mobilitate – VPN poate crește mult mobilitatea și flexibilitatea afacerilor – rețeaua internă poate fi accesată, în condiții de siguranță, de către personalul companiei, oricând și oriunde, eludând geo-blocajele, ba chiar și WiFi-ul public poate fi folosit fără pericol.
 • Cost – VPN poate servi ca o alternativă semnificativ mai ieftină la rețelele private fizice; în plus, poate reduce costurile, datorită oportunității de a înființa birouri la distanță și de a externaliza angajații.

Opțiuni gratuite versus opțiuni plătite

Ca o regulă generală, serviciile de calitate sunt rareori gratuite, iar VPN-urile nu fac excepție. Deci, cum își acoperă furnizorii de VPN gratuit costurile de operare? Pe lângă abordarea comună, dar inofensivă, de plasare de reclame pe toată interfața software, există și metode dăunătoare, care vă pot cauza multe probleme, cum ar fi:

 1. Serviciu infectat cu malware care abuzează de resursele dispozitivului și colectează constant datele personale ale utilizatorului și alte detaliile de utilizare, apoi le vinde brokerilor de date, agențiilor publicitare, autorităților etc.
 2. Riscuri ascunse privind datele personale din cauza unor clauze controversate, privind Termenii și condițiile, care îl păcălesc pe utilizator să-și dea consimțământul pentru colectarea și distribuirea ulterioară a datelor sale personale (exemplu: fosta aplicație Onavo a Facebook).
 3. Utilizare neautorizată de către agenți rău intenționați – utilizatorul este păcălit să ofere acces, la dispozitivul său, agenților terți, care apoi pot obține un control complet asupra dispozitivului, creând astfel un mediu ideal pentru activități ilegale, cum ar fi atacurile hackerilor (exemple: Hola VPN și rețeaua Luminati).

Poate fi foarte tentant să alegeți un serviciu gratuit în locul unuia plătit, dar, când vine vorba de VPN, vă sfătuim să nu o faceți. Există o mulțime de furnizori VPN care oferă servicii excelente, la prețuri rezonabile.

Produsul a fost adăugat în coș