Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Licențiere de volum Microsoft: chei de produs (FAQ)

  • Microsoft
  • Licențiere

9. 12. 2021

Licențierea Microsoft de volum (programe OLP, EA etc.) permite două moduri de activare a produselor – fie prin intermediul cheii MAK, fie prin cheie KMS.

Ce este MAK și cum funcționează?

MAK (Multiple Activation Key – cheie de activare multiplă) este o cheie de activare unică pentru un anumit produs. Atunci când o companie cumpără, de exemplu, Office 2019 Standard, primește de obicei 1 MAK – indiferent de numărul de licențe pe care le-a cumpărat. Acest MAK este utilizat pentru a activa toate dispozitivele pentru care au fost cumpărate licențe. Numărul activărilor posibile este mai mare decât numărul de licențe cumpărate, pentru cazul în care compania trebuie să-și înlocuiască hardware-ul, de exemplu. Compania însăși trebuie să se asigure că software-ul nu este utilizat pe mai multe dispozitive decât numărul de licențe achiziționate.

Unul dintre avantajele licențierii Microsoft de volum este că organizația nu trebuie să țină evidența pentru fiecare dispozitiv cu ce cheie a fost activat. Un alt beneficiu este posibilitatea activării în serie a mai multor dispozitive simultan – datorită Volume Activation Management Tool sau similar.

Dar dacă se primesc 2 chei MAK pentru același produs?

Dacă efectuați achiziții ale aceluiași produs la date diferite (de exemplu, atunci când trebuie să cumpărați licențe suplimentare sau dacă doriți să împărțiți comanda în două sau mai multe), puteți primi o cheie MAK diferită pentru fiecare comandă (se aplică atât pentru used software, cât și software nou). Acest fapt nu face nicio diferență, deoarece vă puteți activa dispozitivele cu oricare dintre cheile MAK pe care le-ați primit.

Let’s say you bought 10 licenses containing a MAK key A and then ordered 15 additional licenses containing a MAK key B. All 25 licenses can be activated with either of them. The important thing you need to keep in mind is that the number of currently used/activated devices must not exceed the total number of licenses you have bought (25 in this sample case).

Să presupunem că ați cumpărat 10 licențe care conțin o cheie MAK A și apoi ați comandat 15 licențe suplimentare care conțin o cheie MAK B. Toate cele 25 de licențe pot fi activate cu oricare dintre ele. Important este să țineți cont de faptul că numărul de dispozitive utilizate/activate în prezent nu trebuie să depășească numărul total de licențe pe care le-ați cumpărat (25 în acest exemplu).

De ce există chei MAK diferite pentru comenzi efectuate la date diferite?
Acest lucru se datorează faptului că provin din diferite License Agreements – acorduri de licență (LA).

Poate Microsoft să blocheze o cheie MAK?

Microsoft nu blochează aproape niciodată cheile MAK. Dar, rareori, poate apărea o altă complicație (deși nu este prea probabil ca acest lucru să se întâmple): numărul de activări pe un MAK se poate epuiza. În acest caz, este important să ne amintim că:

  1. Când un MAK rămâne fără activări disponibile, aceasta nu anulează niciodatăactivările care au fost deja realizate.
  2. Vom oferi întotdeauna o soluție pentru a permite activarea mai multor dispozitive:

    • Fie vom solicita Microsoft (în numele achizitorului original al licenței) să creascănumărul de activări posibile,
    • fie vom furniza o cheie MAK diferită pentru același produs – în conformitate cu termenii și condițiile Microsoft.¹

Compania noastră verifică periodic starea numărului de activări posibile pentru cheile MAK și, dacă aflăm că acest număr ar putea fi epuizat în curând, suntem capabili să gestionăm situația în mod proactiv.

Ce este KMS și cum funcționează?

KMS (Key Management Service) este un sistem al Microsoft pentru activarea centrală a produselor în cadrul unei organizații. Când utilizați acest sistem, produsele pe care le-ați achiziționat sunt activate în rețeaua dvs. de un server KMS (în locul serverelor Microsoft).

Microsoft activează doar serverul dvs. KMS (acest lucru se întâmplă o singură dată) – după introducerea cheii KMS. Apoi serverul KMS activează software-ul în sine. O activare durează 6 luni și în această perioadă de timp, este necesar să vă conectați dispozitivele (care au acces la serverul KMS) la rețeaua dvs. pentru a prelungi activarea.

Sistemul KMS este potrivit mai ales pentru organizațiile mari care necesită frecvent schimbări de dispozitive, utilizatori sau ambele.

Aveți nevoie de consultanță suplimentară cu privire la licențierea de volum Microsoft? Contactați-ne!

¹ Pentru a explica puțin mai bine cum funcționează: este important să știm că o cheie de activare utilizată pentru licențele de volum este într-adevăr doar o cheie. Dreptul dvs. de a utiliza software-ul provine din achiziționarea de licențe (copii ale unui program de computer). Să comparăm acest lucru cu un exemplu din viața reală: când cumperi o casă, devii proprietarul de drept al acesteia. Și chiar dacă pierdeți cheia, casa este în continuare a dvs., trebuie doar să apelați un lăcătuș (acesta este compania noastră, în cazul licențelor software de volum).

Produsul a fost adăugat în coș