Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Este software-ul meu legal? Aflați cum puteți verifica (și de ce ar trebui să vă intereseze)

 • Legalitate

5. 9. 2019

De ce este atât de important software-ul legal, original?

Probabil v-ați întrebat, la un moment dat, de ce este atât de importantă utilizarea software-ului legal. La urma urmei, există diverse surse pentru obținerea gratuită a software-ului dorit, pe Internet. Chiar merită să cumpărați software licențiat? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă nu achiziționați legal? Și cum să identificați diferența dintre software-ul ilegal și cel legal? Citiți mai departe pentru a afla cum să evitați greșeli costisitoare.

Mai jos, puteți găsi prezentarea abordării noastre asupra acestui subiect cuprinzător. Puteți urma structura logică a articolului, de la început până la sfârșit, sau puteți sări direct la partea care vă interesează cel mai mult, făcând clic pe titlul său.

Notă: Acest articol se aplică în principal software-ului distribuit și vândut în conformitate cu normele și legislația din Spațiului Economic European (SEE) și Elveția. 

 

Riscurile utilizării software-ului ilegal

Să începem cu evaluarea riscurilor de utilizare a unui software ilegal, fals. Iată o listă scurtă cu 6 probleme importante care trebuie luate în considerare:

1) Risipă de bani

Este unul dintre cele mai frecvente lucruri care se întâmplă – fie pentru că nu primiți niciodată ceea ce ați plătit (software-ul nu funcționează sau nici nu este livrat) sau pentru că produsul pe care l-ați primit se defectează după o perioadă scurtă de timp și vânzătorul nu mai poate fi găsit nicăieri.

2) Probleme de securitate

Software-ul piratat este adesea mai vulnerabil la malware, scurgeri de date și încălcări de confidențialitate, astfel încât riscați să expuneți informații sensibile la utilizare incorectă și abuzuri de către persoane din afară, hackeri și agenți rău voitori.

3) Pierdere bruscă de date importante

Când software-ul încetează, în mod neașteptat, să funcționeze din cauza naturii sale compromise, pierdeți date valoroase, iar opțiunile de backup și recuperare sunt adesea limitate sau inexistente. Indiferent că este vorba despre activele companiei sau despre amintiri private, nu merită riscul.

4) Amenzi mari

O preocupare majoră pentru orice proprietar serios de afaceri. Pirateria software este o infracțiune gravă și, în cazul auditului software, valoarea amenzii poate fi de câteva ori mai mare decât prețul unei licențe complet noi. În plus, va trebui, apoi, să cumpărați o licență originală. Imagine afacerii dvs. poate fi afectată, dacă rezultă că ați fost implicat în practici ilegale. Problemele cu autoritatea sunt ultimul lucru de care aveți nevoie pentru compania dvs.

5) Lipsa asistenței și a actualizărilor

În timp, software-ul ilegal devine treptat învechit și încetează să funcționeze cu sisteme, aplicații și fișiere mai noi, astfel încât apare, din nou, nevoia de a cumpăra unul nou. Actualizările sunt, de asemenea, esențiale din motive de securitate – apar noi amenințări cibernetice zilnic și pentru a preveni ca acestea să dăuneze sistemului și datelor dvs., este necesar să vă mențineți software-ul la zi.

6) Profituri pierdute

Folosind software ilegal, pierdeți oportunitatea de a recupera o parte din investiția dvs. prin vânzarea software-ului dvs. redundant. Deși, poate, acest lucru nu pare la fel de important ca elementele anterioare din această listă, este totuși o pierdere pentru compania dvs. să nu folosească în mod optim bunurile pe care le deține.

Compania sau organizația dvs. deține licențe software care nu mai sunt necesare? Le-am putea cumpăra de la dvs. în anumite condiții. Faceți clic aici pentru a afla mai multe.

Acum, că am prezentat câteva dintre principalele riscuri, să aflăm ce tipuri de software ilegal există pentru a-l putea evita cu succes.

 

Tipuri de software ilegal și cum să le recunoașteți

Subiectul legalității software-ului este vast și complex. În următoarele părți ale acestui articol am alcătuit o listă cu cele mai răspândite fraude de licențiere și exploatări software pe care le puteți întâlni în timp ce achiziționați software pe piața SEE.

Instalare piratată

Acest tip de software ilegal este răspândit frecvent, cunoscut încă din anii 80 și utilizat în general în scopuri necomerciale. Piratarea este o încălcare evidentă a legii și, ca atare, impostorii nu s-ar deranja nici măcar să încerce să-l vândă.

Dar ce este exact software-ul piratat?

Software-ul piratat este o modificare a unui software dat, făcută fără permisiunea dezvoltatorului inițial. Motivul cel mai comun pentru piratarea software-ului este eliminarea, dezactivarea sau înșelarea modulul de licențiere, astfel încât programul dorit să poată fi utilizat gratuit. Aceasta înseamnă că, chiar dacă instalarea funcționează corect, nu este posibilă legalizarea acesteia doar prin cumpărarea unei licențe originale, deoarece software-ul este practic deteriorat.

Pentru a vă legaliza software-ul, va trebui să faceți o instalare nouă, curată, cu fișiere de instalare originale. Din păcate, acest lucru nu va garanta legalitatea software-ului dvs., deoarece există încă o condiție care trebuie îndeplinită – puteți utiliza doar copii autentice ale fișierelor de instalare de la dezvoltatorul software-ului. Așadar, asigurați-vă că le primiți de la o sursă certificată – producătorul original, partenerii autorizați sau revânzătorii consacrați.

Instalare originală cu licență ilegală

Spre deosebire de instalările piratate, o instalare autentică este primul pas către un software funcțional și autorizat. Trucul aici este licența în sine  există multe moduri în care o licență poate fi ilegală: poate fi falsificată, poate fi dobândită ilegal sau proprietățile sale sunt exploatate dincolo de ceea ce este permis de lege și de producător. Afacerea cu licențe este costisitoare și profitabilă, iar consumatorii, adesea, nu au cunoștință de regulile de licențiere, pentru a putea face diferența între fals și autentic, legal și ilegal. Acesta este motivul pentru care impostorii își concentrează, de obicei, eforturile pe licențiere. Să aruncăm o privire la cele mai frecvente înșelătorii cu licențe.

Tipuri de licențe ilegale

Pentru scopul acestui articol, vom analiza licențele clasificate în două grupuri principale:

Vom folosi produsele Microsoft ca exemple, întrucât această companie este printre cei mai populari dezvoltatori de software care sunt vizați de impostori, dar conceptele principale sunt similare pentru multe alte programe.

Tipuri de software ilegal: Licențe digitale

Licențele digitale sunt licențe software distribuite electronic și, în principal, online – de obicei prin înregistrare pe platforma furnizorului sau prin e-mail. Nu au nevoie de un curier fizic.

Tipurile de licențe digitale ilegale și caracteristicile acestora sunt enumerate de la cele mai ușor, până la cele mai greu, de recunoscut.

Falsuri foarte prost realizate:

 • ce este: o secvență de simboluri aleatorii care arată ca o cheie originală, fără a urmări în mod corespunzător logica dezvoltatorului – chiar dacă nu este imediat evident, toate cheile de produs autentice au o structură și o logică specifică în spatele ordinii și conținutului simbolurilor.
 • este activarea posibilă: nu
 • când sunt ilegale: întotodeaunaeste un fals
 • exemplu de fraudă tipică: presupuse chei de produse Microsoft care conțin oricare dintre aceste caractere: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z.
  Cheile Microsoft autentice nu folosesc niciodată aceste caractere. 

Activator KMS

 • despre ce este vorba: un program care introduce un tip de cheie de produs dintr-un canal de volum numit KMS (Key Management Service – utilizat de obicei în companii pentru activarea lotului unui număr mare de computere) în sistem pentru a emula un server KMS pe dispozitivul ales și a forța produsele de activat împotriva acestui server special. Activarea KMS durează doar aproximativ 6 luni și necesită apoi o nouă activare.
 • este activarea posibilă: da
 • când este ilegalîntotodeaunautilizează o slăbiciune a tehnologiei pentru a înșela sistemul că a fost activat

Licențe retail

 • ce este: o cheie de produs Retail autentică pentru software-ul respectiv
 • este activarea posibilă: da
 • destinate vânzării către: consumatori generali, companii mici
 • când sunt ilegale:

licența a fost inițial eliberată în afara SEE și Elveţia

- vânzătorul este înregistrat în afara SEE și Elveţia

- nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)

Licențe OEM

 • ce este: o cheie de produs OEM autentică pentru software-ul respectiv
 • este activarea posibilă: da (se aplică unele restricții hardware)
 • destinate vânzării către: consumatori generali, companii mici și mijlocii; inițial însoțite de hardware
 • când sunt ilegale:

- licența a fost inițial eliberată în afara SEE și Elveţia

- vânzătorul este înregistrat în afara SEE și Elveţia

- nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)

Licențe de volum

 • ce este: o cheie de produs de volum autentică pentru software-ul respectiv
 • destinate vânzării către: companii mijlocii și mari, sisteme IT avansate
 • este activarea posibilă: da
 • când sunt ilegale:

licența a fost inițial eliberată în afara SEE și Elveţia

- vânzătorul este înregistrat în afara SEE și Elveţia

- nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată), nu prezintă lanț de origine (un set de documente care arată proprietarul anterior și țara de origine a licenței) și nici dovadă a dezinstalării

- capacitățile tehnice ale licenței sunt exploatate în afara acordului legal (factură, contract etc.)

 • exemplu de exploatare tipică: licență cumpărată pentru prețul unei singure activări și vândută mai multor clienți

Chei MSDN

 • ce este: o cheie de produs MSDN este o cheie de produs specială cu scop de testare, generată în Microsoft Visual Studio;
 • este activarea posibilă: da
 • când sunt ilegale:

- vândute ca licențe – cheile MSDN nu sunt deloc licențe! Se comportă doar ca licențe în scopul testării software-ului;adesea pot expira fără niciun avertisment

- utilizate pentru activarea unui produs în alte scopuri decât cele definite de rețeaua de dezvoltatori Microsoft (Microsoft Developer Network)

 • exemplu de exploatare tipică: un impostor poate cumpăra Visual Studio cu abonament MSDN sau Dreamspark, poate genera multe chei de testare și le poate vinde ca licențe autentice

Datorită naturii scopului lor, este foarte dificil pentru un utilizator obișnuit, sau chiar cu experiență, să verifice și să recunoască cheile MSDN. Acesta este motivul pentru care cheile MSDN sunt principalul instrument utilizat pentru crearea de licențe Microsoft contrafăcute – atât digitale, cât și fizice.

Tipuri de software ilegal: Licențe fizice

Licențele fizice sunt licențe software distribuite pe suporturi fizice, cel mai adesea sub forma Certificatului de Autenticitate (CoA) sau a unui autocolant cu o cheie de produs imprimată direct pe el, care atestă licența ca fiind o copie legală, autentică. Uneori este inclus și un suport de instalare.

Nu uitați că o licență poate fi complet autentică și totuși poate fi ilegal de utilizat – aceasta este valabil și pentru licențele fizice. Normele de legalitate privind achiziția și utilizarea sunt similare celor pentru licențele digitale:

 • Existența documentelor valabile necesare (factură – întotdeauna; declarație de dezinstalare, lanț de origine etc., în funcție de tipul de software)
 • țara de origine (licența trebuie să fie eliberată în cadrul SEE și Elveţia)
 • înregistrarea vânzătorului (vânzătorul trebuie să fie înregistrat în cadrul SEE și Elveţia)
 • specificul software-ului (scopul utilizării trebuie să respecte regulile producătorului și legile actuale)

Alte practici ilegale pe piața licențelor fizice sunt licențele fizice contrafăcute și vânzarea de etichete care nu pot fi utilizate pentru licențiere. Acesta este motivul pentru care ar trebui să examinați întotdeauna etichetele cu atenție – unele falsuri pot fi demascate doar acordând atenție.

Important! Așa cum s-a menționat în partea anterioară, cea mai răspândită modalitate de a face Windows CoA contrafăcut este prin imprimarea cheilor MSDN pe autocolante – asta înseamnă că software-ul poate fi activat și utilizatorul general nu va avea cum să afle că este victima unui software contrafăcut până când licența, brusc, nu mai funcționează. Haideți să aruncăm o privire la câteva exemple de autocolante false Windows CoA, mai jos. Acestea vă vor ajuta să determinați dacă autocolantul pe care îl dețineți (sau intenționați să îl cumpărați) este autentic sau nu.

Windows 7

Ce anume să verificați:

 • calitatea microtextului – uneori poate fi atât de scăzută încât îl poți șterge cu degetul;
 • textul "Software OEM" – Microsoft indică de obicei distribuitorul (producătorul) pe etichetele Windows 7, de exemplu HP, Dell etc.;
 • bandă holografică de securitate – pe etichetele veritabile, banda de securitate holografică trece prin hârtia autocolantului (în mod similar cu bancnotele) și este fixată ferm de ea, reflectarea benzii schimbând, de asemenea, culorile de la albastru deschis la maro; pe autocolante false banda de securitate poate fi îndepărtată cu ușurință, iar culorile se schimbă de la albastru la gri.

  Faceți clic pe imagine pentru mărime completă

Windows 10

Ce anume să verificați:

 • calitatea microtextului – autocolantele originale sunt prelucrate prin imprimare gen gravură, de înaltă calitate; falsurile au o calitate foarte scăzută;
 • colț tăiat și inscripția „for OEM Software” - astfel de etichete nu sunt realizate de producători pentru UE;
 • elemente în relief – pe autocolante autentice puteți simți elemente în relief trecând degetul pe suprafață; falsurile sunt de obicei doar hârtie plată fără elemente modelate;
 • inscripția „THIS IS NOT A COA” în colțul din dreapta jos – această scriere nu ar trebui să fie prezentă pentru ca autocolantul să fie o licență legală.

    Faceți clic pe imagine pentru mărime completă

Licențele vândute cu suporturi de instalare „proprii”

Nu în ultimul rând, trebuie să fiți conștienți de faptul că vânzarea unui suport de instalare „propriu”, care nu este autentic (de exemplu, fișierul de instalare original, inscripționat pe DVD-ul ne-original) reprezintă o încălcare deplină a legilor privind drepturile de autor și licențele, deci orice companie care oferă acest serviciu trebuie evitată. Singura modalitate de a vinde licențe împreună cu suporturile de instalare este prin vânzarea acestora cu o copie autentică, neschimbată a acesteia – de exemplu, o licență Dell fizică autentică cu un DVD de instalare Dell autentic.

Cum să evitați achiziționarea de software ilegal?

Deci, cum să evitați irosirea de bani, timp și liniște sufletească? Există două aspecte principale de verificat înainte de a face o achiziție: vânzătorul și produsulMai jos, puteți găsi o listă de întrebări cu răspunsuri și sfaturi care vă vor ajuta să identificați sursele neserioase de licențe software.

Vânzătorul

Începeți întotdeauna să cercetați, mai întâi, vânzătorul, deoarece aici impostorii fac cele mai multe greșeli.

Detalii companiei

Ce să întrebați:

 • Este compania înregistrată în UE?
 • Cine este CEO-ul companiei? Este din UE?
 • Sunt detaliile companiei accesibile ușor și în mod liber?
 • De cât timp este compania pe piață?

Aceste întrebări vă vor ajuta să identificați credibilitatea și seriozitatea vânzătorului. Deși nu este o cerință necesară pentru legalitate, cei mai serioși și fiabili vânzători de licențe software au o companie înregistrată în UE cu un număr de TVA înregistrat în UE. Numele directorului general al companiei (CEO) poate fi uneori un detaliu mic, dar important, deoarece poate indica de unde provine persoana – nu înseamnă întotdeauna că acea compania nu este legitimă, dar la acest moment este o tendință comună pentru impostorii din țările în curs de dezvoltare (mai ales din Asia) să înregistreze companii în SEE în scopul intrării pe piața UE, deci, verificați de două ori totul, înainte de a comanda.

În plus (și acest lucru se aplică oricărei afaceri), cu cât o companie este de timp mai îndelungat pe piață, cu atât are mai multă credibilitate, astfel încât vânzătorii legitimi se preocupă să își informează potențialii clienți despre experiența și istoricul companiei.

Garanții legale

Ce să întrebați:

 • Ce garanții legale oferă compania?
 • Care sunt termenii și condițiile? Care este politica de returnare și garanție a produselor?

Prezența garanțiilor legale este esențială pentru identificarea fiabilității și încrederii vânzătorului. Verificați întotdeauna garanțiile legale și politica privind termenii și condițiile magazinelor de unde cumpărați. O mulțime de impostori nici nu se deranjează să scrie corect aceste articole și documente importante, deoarece acestea sunt adesea lungi și complexe, așa că nu va lua mult timp să puteți separa impostorii de vânzătorii legitimi.

 Contact cu clienții

Ce să întrebați:

 • Există informații de contact pe site-ul web al vânzătorului?
 • Există asistență pentru clienți? Conexiune în direct (telefon sau chat)? Și dacă da, compania folosește chatbots sau poți vorbi cu oameni reali?

Posibilitatea de a ajunge cu ușurință la reprezentanții companiei este adesea un semn că site-ul nu este o simplă fațadă pentru o înșelătorie, deoarece menținerea unei asistențe responsabile și accesibile pentru clienți înseamnă cheltuieli suplimentare pentru vânzător și oferă mai multă transparență pentru clienți. De asemenea, oferă clienților posibilitatea de a pune liber întrebări cu privire la orice sunt nesiguri. O companie care vinde software legal nu ar avea nicio problemă să răspundă la întrebări.

Recenzii și evaluări

Ce să întrebați:

 • Este compania prezentă pe rețelele de socializare (Facebook cel puțin)? De cand?
 • Este activă pagina de socializare a companiei?
 • Există recenzii ale clienților pe alte platforme decât site-ul companiei?

În prezent, o prezență în social media este aproape fundamentală pentru orice afacere care se ia în serios și, ca atare, este un indicator important al încrederii. Frecvența de activitate a companiei și modalitățile de a interacționa cu publicul au devenit o măsură valabilă de credibilitate, deoarece o mare parte a interacțiunilor sunt publice și rămân atât pe profilul clientului, cât și pe cel al vânzătorului. Aceasta înseamnă că un impostor va evita sau nu va putea menține o pagină activă mult timp.

De asemenea, rețelele de socializare, împreună cu platforme specializate de comparație și cumpărături, oferă o imagine bună a fiabilității vânzătorului și a produsului pe care îl vinde, datorită evaluărilor și recenziilor clienților. Așadar, dacă un vânzător are un scor de recenzie foarte scăzut sau nu are niciun punctaj, fiți atenți, deoarece există adesea un motiv valabil pentru asta.

Sfaturi suplimentare:

 • Nu cumpărați de la o persoană fizică (prieteni, familie, colegi) – există încă un risc, chiar dacă persoana are cele mai bune intenții. Riscul este cauzat de faptul că este posibil să nu se conștientizeze toate condițiile și cerințele legale.
 • Nu cumpărați de pe portaluri de licitații (de exemplu, Ebay). Feriți-vă de platformele precum Amazon și eMAG, deoarece acestea sunt adesea o sursă de licențe contrafăcute sau ilegale și este mai greu să verificați vânzătorii prezenți acolo.

Produsul

Am acoperit deja, mai devreme, multe aspecte privind ilegalitatea licențelor dar iată câțiva factori suplimentari pentru o verificare dublă:

Prețul

Ce să întrebați:

 • De ce prețul este cu mult mai mic decât media pieței?

Un produs anume poate deveni mai ieftin pe măsură ce versiunile mai noi, edițiile sau produsele complet noi sunt lansate. De obicei, produsul vechi s-ar vinde mai puțin, astfel încât producătorii și vânzătorii scad adesea prețul pentru a crește interesul, față de acesta, la cumpărătorii potențiali. Totuși, pentru a avea un profit, vânzătorul trebuie să vândă la un preț măcar cu puțin mai mare decât costurile de achiziție sau de fabricație. Acesta este motivul pentru care este foarte suspect când un produs relativ nou sau nou este vândut la un preț mult mai mic decât prețul inițial al producătorului.

  Windows 10 Pro pentru 60 LEI? Office 2019 Professional Plus pentru 500 LEI? Alertă! 

Documentație

Ce să întrebați:

 • Ce documente sunt furnizate la cumpărare? (factură, certificat de legalitate – digital sau fizic)

Pe lângă primirea unei licențe cu o cheie de produs autentică pentru activarea software-ului dvs. (certificat de autenticitate),
ar trebui să primiți întotdeauna dovada achiziției (o factură) – altfel software-ul dvs. nu este autorizat legal. Este o greșeală comună să cumpărați produse fără dovada achiziției, ceea ce poate duce adesea la consecințe foarte neplăcute mai târziu.

Prezentarea produsului

Ce să întrebați:

 • Există detalii despre produs?
 • Există instrucțiuni unde să găsiți fișierul de instalare pentru software, cum să îl instalați și să îl activați?

Chiar dacă importanța acestor detalii (cum ar fi tipul licenței, descrierea produsului și imaginea cutiei produsului, cerințele hardware, compatibilitatea software etc.) poate părea minoră la prima vedere, un produs bine prezentat înseamnă, de obicei, că există cineva care depune efort, creativitate și diligență în e-shop-ul pe care îl verifici. Articolele de suport despre produse/asistență demonstrează disponibilitatea de a ajuta clienții nu numai să cumpere produsul, ci și să îl folosească. Impostorii nu depun atât de mult efort în site-urile lor, deoarece costă și consumă mult timp.

Sfat suplimentar: Familiarizați-vă cu specificul produsului – asigurați-vă că îl puteți folosi în scopul pentru care îl cumpărați.

Important: O licență poate fi autentică și poate îndeplini cerințele generale de legalitate (factură, țara de origine etc.) și totuși poate fi în continuare ilegal de utilizat din cauza restricțiilor producătorului. Un exemplu notabil este Microsoft Office Home și Student, care poate fi utilizat legal numai pentru uz necomercial. Acesta este motivul pentru care este mai bine să consultați un reprezentant al magazinului de la care cumpărați – pentru a vă asigura că licențele de care sunteți interesate sunt potrivite pentru nevoile dvs.

 

Să luptăm contra software-ului ilegal – împreună!

Piața de software falsificat este periculoasă și dăunătoare atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzătorii de software. Noi, la Software Deals, lucrăm activ la reducerea influenței negative a impostorilor în activitatea de licențe software. Facem acest lucru prin educarea clienților noștri privind importanța software-ului legal și prin combaterea practicilor ilegale cu ajutorul altor companii consacrate, din domeniul licențelor software, și al autorităților abilitate.

Subiectul legalității software-ului este vast și complex și am acoperit doar principalele aspecte în acest articol, dar sperăm că, după ce l-ați citit, veți înțelege mai clar această problemă.

Aveți întrebări suplimentare? Sau chiar îndoieli cu privire la legalitatea licenței dvs.? Echipa noastră de experți o poate examina și identifica o posibilă fraudă. Nu ezitați să ne contactați și să cereți ajutor pentru verificarea licenței dvs.

Produsul a fost adăugat în coș