Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Windows 10 sau Windows 11 – care se va potrivi mai bine companiei dumneavoastră?

 • Windows
 • Microsoft
 • Compararea produsului

24. 3. 2022

Este Windows 11 care a fost lansat recent potrivit pentru afacerea dumneavoastră? Această întrebare este relevantă în prezent pentru mulți factori de decizie, așa că am pregătit acest articol pentru a vă ajuta să decideți ce este mai bine pentru compania dumneavoastră – să migrați la cel mai recent sistem de operare Microsoft sau să rămâneți cu Windows 10 pentru încă câțiva ani.

Faceți clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe despre cele mai frecvente 3 subiecte de interes pentru Windows 11:


Aveți nevoie de ajutor pentru a decide ce Windows este cel mai bun pentru compania dumneavoastră? Contactați-ne pentru o consultare!

Ce caracteristici noi aduce Windows 11?

Windows 11 îi impresionează imediat pe utilizatori cu o interfață complet nouă care se conformează ultimelor tendințe de design; pentru cel mai recent sistem de operare, Microsoft a depus eforturi semnificative la modernizarea și eficientizarea interfeței de utilizare, care acum se mândrește cu un aspect contemporan rotunjit și un design dinamic, ceea ce îi conferă o senzație de ușurință și dinamism.

Faceți clic pe imagine pentru o vizualizare la rezoluție înaltă


Alte caracteristici și îmbunătățiri notabile includ:

 • Noul meniu Start – atunci când este deschis, noul meniu Start plasează tot conținutul și pictogramele în centrul ecranului și oferă utilizatorului acces rapid la bara de căutare, la aplicațiile fixate, la aplicațiile și fișierele recomandate și la alte câteva instrumente și funcții de sistem. Bara de activități a fost și ea reproiectată, iar acum are o aliniere centrată a pictogramelor, pictograme săltărețe și funcționalități ușor diferite.
 • Aranjament îmbunătățit al desktopului – mai multe aplicații noi, precum Snap Assist și Desktop Groups, oferă o modalitate excelentă de a face mai multe sarcini simultan și de a optimiza spațiul și fluxul de lucru.
 • Microsoft Teams îmbunătățit – popularul instrument de comunicare este acum integrat direct în sistemul Windows 11, rezultând într-un acces mai rapid, ușurință în utilizare și performanțe îmbunătățite. Utilizatorii casnici pot discuta prin intermediul aplicației Teams direct din bara de activități a sistemului.
  Notă: Versiunea integrată a MS Teams este în mare parte pentru uz casnic și personal; pentru uz comercial, clienții sunt sfătuiți să achiziționeze un abonament Teams.
 • Setări revizuite – aplicația Setări a suferit câteva modificări destul de utile: elementele sunt aranjate într-o listă, meniul este mai compact și mai ușor de navigat, iar diferitele opțiuni sunt grupate mai logic (de exemplu, „Alimentare și stare de repaus” și „Baterie”, ambele legate de economisirea energiei, se află acum într-o singură secțiune numită „Alimentare și stare de repaus”).
 • Widget-uri noi și îmbunătățite – noua funcție Widget-uri permite utilizatorilor să vadă conținut personalizat despre acțiuni, știri internaționale, vreme, trafic și multe altele.
 • Magazin Microsoft îmbogățit – Magazinul Microsoft introduce funcția Bibliotecă, care permite o migrare ușoară de pe un dispozitiv pe altul, datorită posibilității de a descărca aplicațiile deținute de utilizatorul care migrează direct din magazin. În plus, va începe să includă aplicații Android și va oferi un sprijin mai bun pentru dezvoltatori și creatori. Noile reguli ale magazinului în ceea ce privește distribuția aplicațiilor vor spori și siguranța, deoarece vor fi permise aplicații gratuite precum Zoom, VLC player și chiar LibreOffice, reducând astfel riscul de copiere cu plată.
 • Pregătit pentru munca hibridă – Windows 11 vine cu multe caracteristici și instrumente dedicate muncii hibride care sunt ușor de implementat și de gestionat de către orice departament IT care utilizează serviciile Azure.

Treceți la fila 2:
Windows 10 sau Windows 11


Aveți nevoie de ajutor pentru a decide ce Windows este cel mai bun pentru compania dumneavoastră? Contactați-ne pentru o consultare!

Care sunt cele mai importante diferențe între Windows 10 și Windows 11?

Vedeți care este diferența dintre Windows 11 și bine-cunoscutul său predecesor, Windows 10, în tabelul de mai jos. Faceți clic pe o caracteristică pentru a accesa direct detaliile acesteia.

Tabel de ansamblu
Caracteristică Windows 10 Windows 11
Cerințe de sistem rulează pe o gamă largă de dispozitive vechi și noi rulează numai pe dispozitive cu cele mai recente procesoare
Meniul Start meniul clasic din stânga cu dale opționale un nou meniu centrat cu aplicații opționale fixate
Bara de activități foarte adaptabilă la o gamă variată de preferințe ale fluxului de lucru capacități reduse de personalizare, mai puține opțiuni de interacțiune
Suport pentru ecran tactil se bazează foarte mult pe modul tabletă Modul tabletă a fost eliminat, înlocuit cu un design receptiv
Instrumente de comunicare client Skype preinstalat client de chat preinstalat MS Teams
Aplicații preinstalate include o multitudine de aplicații predefinite de productivitate și creativitate mai puține aplicații implicite; nu include:
OneNote, Wallet, 3D Viewer, Paint 3D
Newsfeed News and Interests Widget-uri
Suport de sistem actualizări bianuale;
asistența se încheie în octombrie 2025
actualizări anuale;
sfârșit necunoscut al asistenței

Detalii de proprietate
Cerințe de sistem

Una dintre diferențele majore dintre Windows 10 și Windows 11 este reprezentată de cerințele de sistem. Windows 10 este compatibil cu orice computer care acceptă Windows 7 și 8; în schimb, Windows 11 este destinat în mod categoric dispozitivelor moderne: necesită cel puțin 4 GB de memorie RAM și 64 GB de spațiu pe disc, împreună cu un cip Trusted Platform Module (TPM) 2.0 și un procesor destul de nou. Firmele care intenționează să facă upgrade la Windows 11 ar trebui să verifice mai întâi cu atenție lista oficială de cerințe, deoarece multe dispozitive mai vechi nu sunt eligibile.

Meniul Start

Meniul Start complet reproiectat este una dintre funcțiile caracteristice ale noului sistem de operare – spre deosebire de meniul de Start „tradițional” al Windows 10, situat în colțul din stânga jos, Windows 11 îl poziționează în centrul ecranului, amintind de MacOS și ChromeOS. O altă schimbare notabilă este că Live Tiles sunt înlocuite cu aplicații fixate care, spre deosebire de predecesorii lor, nu afișează informații dinamice ale aplicației direct în meniu. Noua interfață urmărește să reducă dezordinea vizuală, însă utilizatorii obișnuiți cu modul de operare al sistemului anterior ar putea naviga mai greu prin aspectul simplificat.

Bara de activități

Windows 11 aduce pictograme în bara de activități care reacționează vizual atunci când se interacționează cu ele (de exemplu, maximizarea unei ferestre face ca pictograma acesteia să sară ușor în sus), însă aceasta pare să fie una dintre puținele schimbări pozitive. Noua bară de activități are o personalizare și funcționalitate reduse în comparație cu Windows 10 – câteva exemple includ: utilizatorii nu o mai pot andoca în partea laterală sau superioară a ecranului; bara de sistem, ora și data nu mai pot fi prezente pe mai multe ecrane; a fost eliminată posibilitatea de a glisa fișiere pe o aplicație din bara de activități pentru a le deschide etc. Aceste modificări s-ar putea dovedi perturbatoare pentru obiceiurile stabilite pentru fluxul de lucru, fapt ce ar putea duce la o scădere temporară a productivității pentru unele companii.

Suport pentru ecran tactil

Ambele sisteme acceptă dispozitivele cu ecran tactil, însă Windows 11 vine cu mai multe modificări și îmbunătățiri față de predecesorul său. În timp ce Windows 10 se bazează foarte mult pe modul tabletă, această caracteristică nu este prezentă în Windows 11 și este înlocuită cu o interfață și gesturi concepute pentru o utilizare mai ușoară de către utilizatorii de ecrane tactile.

Instrumente de comunicare

Windows 10 vine cu Skype preinstalat în mod implicit pentru utilizatorii casnici, iar Windows 11 aduce o versiune îmbunătățită a aplicației client Microsoft Teams, integrată în sistem. Aplicația Teams pentru desktop poate fi utilizată și pe Windows 10 – utilizatorii trebuie doar să o descarce din Microsoft Store. Cu toate acestea, cea mai recentă versiune disponibilă pentru sistemul Windows 11 vine cu mai multe îmbunătățiri ale interfeței și caracteristici suplimentare în comparație cu versiunea Windows 10.

Aplicații preinstalate

Unele aplicații preinstalate disponibile în Windows 10 au fost eliminate din Windows 11. Utilizatorii celui mai recent sistem nu vor mai fi asistați de Cortana în timpul primului proces de pornire sau prin intermediul barei de activități. Diverse aplicații precum 3D Viewer, OneNote și Paint 3D nu vor fi instalate în mod implicit pe noul sistem. Windows 11 dispune și de Edge care setat ca browser web implicit, fără a mai oferi asistență pentru Internet Explorer, care este dezactivat.

Newsfeed

Pentru a le oferi utilizatorilor opțiunea de a vedea un flux de informații ușor de accesat și bazat pe interese, a fost implementată recent o funcționalitate asemănătoare unui Widget în Windows 10 – este vorba despre panoul Știri și interese care apare în partea dreaptă a ecranului atunci când utilizatorii fac clic pe pictograma meteo de lângă bara de sistem din bara de activități. În Windows 11, „Știri și Interese” a fost înlocuită cu funcția Widget-uri, care are la bază practic aceeași idee, funcție și chiar o interfață foarte asemănătoare, dar este situată în partea stângă a ecranului.

Suport de sistem

Există două schimbări importante în ceea ce privește asistența de sistem între cele două sisteme de operare. În primul rând, spre deosebire de Windows 10 care primește actualizări majore de două ori pe an (versiuni din și toamnă), noile versiuni de Windows 11 vor fi lansate o dată pe an, toamna, cu o perioadă de service de 24 de luni pentru fiecare versiune. În al doilea rând, sfârșitul asistenței pentru edițiile Windows 10 Home și Pro a fost stabilit pentru octombrie 2025. Nu a fost anunțată încă nicio dată de încetare a asistenței pentru Windows 11.

Mergeți la fila 3:
Pe care să îl alegeți?


Aveți nevoie de ajutor pentru a decide ce Windows este cel mai bun pentru compania dumneavoastră? Contactați-ne pentru o consultare!

Pe care ar trebui să îl alegeți pentru afacerea dumneavoastră?

Nu sunteți sigur ce versiune de Windows se potrivește cel mai bine companiei dumneavoastră? Răspunsul la următoarea întrebare vă poate ajuta să vă decideți:

Compania dumneavoastră are dispozitive noi care au nevoie de un sistem de operare?
Nu → Rămâneți la Windows 10

Windows 10 este cel mai frecvent utilizat sistem de operare, cu peste un miliard de dispozitive active pe care rulează (până în septembrie 2021). Acesta a fost îmbunătățit constant de-a lungul anilor, primind numeroase modificări și caracteristici de la lansarea sa în 2015.

Cerințele sale hardware destul de reduse îl fac o alegere bună atât pentru computerele vechi, cât și pentru cele noi (pe 32 și 64 de biți), iar datorită omniprezenței sale, există o selecție enormă și diversificată de software care rulează bine pe el.

Microsoft a anunțat octombrie 2025 ca sfârșitul suportului pentru Windows 10, așa că mai există timp suficient pentru a obține valoarea banilor și mai mult din ea.

Companiile care preferă aspectul, flexibilitatea și funcționalitățile clasice ale Windows 10 și care nu au niciun motiv anume pentru a-și schimba sistemul se pot abține momentan de la actualizarea la Windows 11, deoarece aceasta vine cu o mulțime de schimbări semnificative care pot perturba procesele și practicile stabilite.

În plus, este posibil ca multe dispozitive Windows 10 să nu fie eligibile pentru actualizare – utilizați aplicația PC Health Check de la Microsoft pentru a afla dacă dispozitivele dumneavoastră pot rula Windows 11.

Da → Actualizare la Windows 11

Caracteristicile și instrumentele Windows 11 sunt dezvoltate pentru dispozitive moderne care acceptă ecranul tactil. Ca atare, este o alegere bună pentru companiile care doresc ca toate serviciile Microsoft (sistemul de operare Windows, aplicațiile Office, serviciile cloud) să fie ușor de conectat și gestionat în același mediu.

Companiile care doresc să țină pasul cu cele mai recente tendințe tehnologice ar trebui să treacă la Windows 11 doar dacă au calculatoare vechi de cel mult 2-3 ani, deoarece cel mai nou sistem de operare Microsoft este recomandat doar pentru dispozitivele cu cele mai recente procesoare AMD, Intel și Qualcomm cu un cip TPM 2.0.

La fel ca în cazul oricărui software proaspăt lansat, la început pot apărea unele probleme de compatibilitate și performanță, așa că departamentele IT trebuie să fie pregătite să se confrunte cu rezolvarea problemelor necunoscute.

Pe de altă parte, companiile care adoptă Windows 11 din timp își pot adapta mai repede procesele și sistemele și, prin urmare, au un avantaj față de companiile care rămân la configurații mai vechi.

Aveți nevoie de Windows 10 sau doriți să faceți upgrade la Windows 11? Consultați oferta noastră în categoria Windows 10!


Salvați acest articol în format PDF

Produsul a fost adăugat în coș