Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Planurile de abonament Microsoft 365 Enterprise nu mai conțin Teams – ce înseamnă acest lucru pentru afacerea dumneavoastră?

  • Microsoft

18. 10. 2023

Începând cu octombrie 2023, Microsoft va elimina Teams din suitele Enterprise pentru SEE și Elveția¹. Planurile de abonament afectate, cum ar fi Office 365 E1/E3/E5 și Microsoft 365 E3/E5, nu vor mai include popularul serviciu de colaborare – acesta va putea fi achiziționat doar ca produs separat.

Divizarea este rezultatul eforturilor continue ale Uniunii Europene de a avea o piață echitabilă cu mai puține monopoluri. S-a considerat că Microsoft obține un avantaj nedrept față de concurenți prin includerea Teams în planurile sale de abonament orientate spre afaceri² – acest lucru ar însemna că alte soluții sunt excluse în mod automat, chiar dacă acestea ar putea oferi servicii la fel de potrivite pentru comunicare și colaborare.

Ca urmare a modificării actuale, organizațiile cu mai mult de 300 de angajați (utilizatorii obișnuiți ai suitei Enterprise) care se bazau pe popularul instrument vor trebui să își regândească infrastructura IT, fluxurile de lucru și bugetul. Pentru abonații Office 365 E1 și E3, nu va fi nici singura din acest an, deoarece Microsoft a majorat prețurile acestor planuri pentru serviciile cloud în luna aprilie.

Care sunt opțiunile dumneavoastră acum?

În primul rând, dacă societatea dumneavoastră este deja abonată la serviciile Microsoft 365 Enterprise sau Business, poate continua să utilizeze aceste suite cloud în forma actuală, fără a fi necesară nicio modificare. Noile norme se referă în principal la noii abonați.

Urmează să evaluați dacă organizația dumneavoastră are cu adevărat nevoie de instrumentele și funcțiile Microsoft 365, în special de Teams (care nu va fi inclus în noile planuri specifice SEE). Managerul nostru de produs, Mateusz Drozdowski, ne oferă o perspectivă de expert asupra acestui subiect:

Afacerile nu sunt niciodată de aceeași mărime, iar același lucru este valabil și pentru soluțiile software. În cazul întreprinderilor mari, este adesea benefică combinarea diferitelor modele de licențiere pentru a obține cea mai eficientă configurație din punct de vedere al costurilor. De exemplu, ați putea implementa licențe Microsoft Office perpetue împreună cu Teams pentru angajații obișnuiți și ați putea opta pentru Office 365 E3, care este mai bogat în funcționalități (care include și Teams), pentru nivelul de management.

Dar de ce să ne bazăm pe Microsoft? Cheia este alinierea strategiei software cu nevoile
dumneavoastră operaționale, nu cu nevoile producătorului de software. Există alternative diferite, cum ar fi IceWarp, care oferă servicii la fel de solide, dar la un preț mult mai mic.”

Mateusz Drozdowski
Product Manager

Pentru a vă oferi un exemplu concret, să analizăm 3 scenarii posibile pentru o companie ipotetica cu 350 de angajați care ar dori să achiziționeze un nou plan de abonament Office 365 E3:

  1. Soluție de abonament: Microsoft Office 365 E3 SEE + Microsoft Teams SEE – probabil cea mai puțin optimizată alegere, dar dacă funcționalitățile Microsoft 365 sunt absolut cruciale pentru procesele companiei, de exemplu, dacă aceasta depinde foarte mult de serviciul Azure, ar putea fi singura opțiune. Cu toate acestea, vă recomandăm să efectuați o analiză aprofundată în astfel de cazuri pentru a vă asigura că sunt evitate costurile inutile.
  2. Soluție hibridă: Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 + Microsoft Teams SEE second hand – în cazul în care compania are nevoie de planurile Microsoft 365 în principal pentru a utiliza programele Office standard (Word, Excel, Outlook etc.) și Teams, această nouă schimbare poate fi foarte bună una bună, deoarece cea mai mare parte a serviciului anual costisitor poate fi înlocuită cu o plată unică pentru Office LTSC Professional Plus 2021 second hand, cu abonare separată la Teams EEA.
  3. Soluție alternativă: IceWarp Desktop Business – compania poate decide să renunțe complet la ecosistemul Microsoft și să opteze pentru o platformă diferită, cum ar fi IceWarp Desktop Business. Acesta este accesibil atât în cloud, cât și pe dispozitive locale și include aplicații și servicii echivalente cu cele din Office 365 E3 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Exchange, SharePoint, OneDrive).

    IceWarp este o alternativă la Microsoft 365 care oferă aplicații, instrumente, caracteristici și chiar o interfață de utilizator similare, la un preț semnificativ mai mic (de cel puțin 2 ori mai ieftin în medie) și include posibilitatea de migrare ușoară de la serviciile Microsoft, asistată de personalul de asistență IceWarp.
Compararea prețurilor: O companie cu 350 de angajați pe o perioadă de 5 ani

Treceți cu mouse-ul peste grafic pentru date suplimentare.

După cum se poate observa imediat, IceWarp, soluția alternativă de servicii, este mult mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor decât un abonament Microsoft 365 și este de peste 5 ori mai ieftină până în anul 5; soluția hibridă devine mai ieftină după doar un an.

Concluzie

Datorită prezenței sale îndelungate și răspândite pe piața de software, Microsoft are o influență puternică asupra deciziilor companiilor în materie de software. În plus, modelul de licențiere SaaS continuă să concentreze și mai multă putere în mâinile megacorporațiilor. Este imperativ ca întreprinderile să înceapă să exploreze mai temeinic alternativele, în loc să se lase ghidate de obișnuință și familiaritate, dacă doresc să își reducă costurile operaționale și să fie mai puțin dependente de opiniile Microsoft cu privire la viitorul software-ului. Nu lăsați ca schimbările bruște în structura de prețuri și licențe Microsoft să vă afecteze planurile, infrastructura IT, eficiența operațională sau bugetul!

Consultanții noștri în domeniul licențelor sunt bine pregătiți pentru a vă ajuta să găsiți cea mai optimizată soluție în funcție de costuri, adaptată nevoilor afacerii dumneavoastră. Contactați-ne pentru o consultație gratuită și pentru sfaturi privind licențele.


¹ Anunțul oficial al Microsoft (în engleză): https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/Microsoft365-Teams-EEA

² Comunicatul de presă al Comisiei Europene (în limba engleză): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3991

Produsul a fost adăugat în coș