Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

De ce sunt produsele Microsoft de Volum mai bune pentru compania dumneavoastră decât produsele OEM?

  • Licențiere
  • Microsoft
  • Compararea produsului

14. 12. 2021

Multe afaceri și organizații sunt confuze în ceea ce privește licențierea Microsoft pentru afaceri. În acest articol vom explica care este diferența dintre licențierea de Volum și OEM, iar de ce afacerile ar trebui să aleagă produsele de Volum în locul celor OEM.

Scopul licențierii de Volum și OEM

Produsele de Volum oferă o licențiere rapidă și ușoară pentru un număr mare de dispozitive sau utilizatori. Acestea sunt destinate afacerilor, instituțiilor guvernamentale și de învățământ și sunt disponibile, de obicei, prin intermediul unor acorduri speciale de licență (OLP, EA, MPSA etc.).

Software-ul OEM este furnizat de Microsoft mai ales anumitor producători de echipamente, cum ar fi Dell și HP, și este destinat să facă parte dintr-un pachet software+hardware. Produsul final combinat, de exemplu: un laptop cu Windows preinstalat, poate fi cumpărat și utilizat atât de companii, cât și de utilizatorii finali.

Cu toate acestea, normele Microsoft privind distribuția de software menționate mai sus fac obiectul principiului epuizării drepturilor în UE. Acest lucru înseamnă că, după prima vânzare, software-ul poate fi vândut în continuare fără condițiile menționate în paragrafele anterioare: software-ul OEM poate fi vândut fără hardware și software-ul de Volum fără acorduri de licență.

De ce să alegeți Volum în locul de OEM?

Software-ul din canalul de distribuție de Volum al Microsoft vine cu caracteristici și cerințe tehnice care sunt fie identice, fie îmbunătățite în comparație cu echivalentele sale din canalul OEM:

VOLUM OEM
Compatibil cu serverele și RDS
Dacă o companie dorește să utilizeze o suită Office prin intermediul serviciilor desktop la distanță – Remote Desktop Services (RDS), este necesar să obțină un produs Office cu canal de volum – fie Office Standard, fie Office Professional Plus.
Nu este compatibil cu soluțiile de rețea
Software-ul OEM Office, cum ar fi Home and Business și Professional, nu este compatibil cu RDS.
Drepturi depline de downgrade
Downgrade este un drept al utilizatorului final de a reveni la o versiune mai veche a software-ului oferit de Microsoft pentru produsele achiziționate prin intermediul canalului de distribuție de Volum. De exemplu, dacă aveți Office 2019 Professional Plus, puteți să retrogradati la versiunea anterioară și să utilizați Office 2016 Professional Plus (dar nu în același timp!). Downgrade rights se aplică pentru toate produsele de licențiere de volum (produse pentru servere, MS Office etc.).
Downgrade rights limitat
Produsele OEM au unele drepturi de retrogradare, dar acestea sunt destul de limitate.
Instalare rapidă, activare online,
transfer ușor
Produsele de volum pot fi activate rapid și ușor online. Transferul software-ului de pe un dispozitiv pe altul necesită doar dezinstalarea acestuia de pe cel vechi, instalarea pe cel nou și introducerea cheii de activare – nu sunt necesare proceduri de activare suplimentare, datorită cheilor de volum (MAK) sau serviciilor dedicate (KMS). În cazul MAK, este necesar doar să se țină evidența numărului de activări – numărul de dispozitive activate în prezent trebuie să fie egal sau mai mic decât numărul de produse achiziționate.
Instalare standard, activare prin telefon, transfer lent
Produsele OEM nu pot fi mutate la fel de ușor – cheia OEM trebuie mai întâi să fie dezactivată de pe dispozitivul curent printr-o serie de comenzi în fereastră de Command Prompt După aceea, software-ul trebuie dezinstalat de pe vechiul dispozitiv și instalat pe cel nou, iar apoi activat printr-o procedură de activare oarecum lungă prin telefon. Poate fi nevoie de anumite competențe IT pentru a fi instalat și activat în mod corespunzător.
Activare în lot
Produsele de volum pot fi implementate și activate în lot, rapid și ușor – o caracteristică esențială pentru companiile medii și mari cu multe dispozitive.
Fără activare în lot
Produsele OEM trebuie să fie activate manual, dispozitiv cu dispozitiv, ceea ce încetinește foarte mult implementarea.
Management centralizat
Produsele de volum sunt, de asemenea, cea mai eficientă opțiune pentru companiile cu o infrastructură IT extinsă, cu multe departamente și o mulțime de utilizatori și dispozitive. Software-ul de Volum poate fi gestionat cu ușurință prin intermediul instrumentului VAMT – un instrument de gestionare gratuit de la Microsoft care permite urmărirea, activarea și dezactivarea produselor de volum.
Fără management centralizat
În cazul produselor OEM, specialistul IT ar trebui să facă totul manual (implementare, instalare, activare), deoarece nu există instrumente bune de gestionare.
Documentație detaliată
Software-ul de Volum folosit este însoțit de un set de documente care dovedesc că a fost achiziționat în conformitate cu legislația UE: pe lângă minimul obligatoriu format dintr-o factură și o declarație a vânzătorului, clienții pot primi o confirmare de dezinstalare de la proprietarul anterior și un număr de contract de licență, plus documente suplimentare, dacă există (pachetul diferă în funcție de produsele software, furnizori, producători etc.).
Documentație de bază
Software-ul OEM este mai greu de urmărit, deoarece rareori este însoțit de o documentație detaliată a originii sale. Clienții care achiziționează produse software folosite OEM primesc, de obicei, doar minimul legal obligatoriu: o factură și o declarație a vânzătorului.
Faceți clic pe fiecare proprietate din fiecare coloană pentru mai multe detalii.

Feriți-vă de vânzătorii care oferă chei de produs de volum fără nicio documentație – vânzătorii de software legal oferă o copie a software-ului (cheie inclusă) cu toată documentația care îl însoțește! Este ca și cum ați cumpăra doar cheia unei case – chiar dacă puteți intra în casă și o puteți folosi, aceasta nu este a dumneavoastră și este strict ilegal să faceți acest lucru.

Care este diferența de preț între produsele Volum și OEM?

Produsele software OEM pot prezenta o mulțime de obstacole pentru companii din cauza specificului lor (după cum s-a explicat anterior), iar în cadrul pieței libere din UE acestea au adesea un preț similar cu cel al produselor de Volum.

Aruncați o privire la următorul exemplu de comparație între Office 2019 Professional Plus și Office 2019 Home and Business pentru a vedea cât de avantajos este să obțineți un produs de Volum în locul unui produs OEM:

  Office 2019 Professional Plus (Volum) Office 2019 Home and Business (OEM)
Potrivit pentru toate afacerile utilizatori casnici sau companii mici
Aplicații MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype for Business MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Instalare Programul de instalare Office 2019 de Volum sau Instrumentul de implementare Office (Office Deployment Tool) MSI (fișier ISO standard)
Activare activare ușoară a lotului cu o singură cheie de produs trebuie să fie activat separat (o cheie de produs individuală pentru fiecare dispozitiv)
acceptă RDS poate fi utilizat cu RDS (Servicii desktop la distanță – Remote Desktop Services) nu acceptă RDS
cont MS nu este necesar necesar
Limbi la fel pentru ambele: Română, Engleză, Germană, Franceză, Italiană, Spaniolă și multe altele
Sfârșitul perioadei de asistență la fel pentru ambele: Octombrie 2025
Preț 799,00 LEI 799,00 LEI

După cum am văzut mai sus, este foarte recomandat ca afacerile să opteze întotdeauna pentru produsele de Volum atunci când își licențiază software-ul Microsoft, în special cele care au un număr mai mare de dispozitive și utilizatori – este cea mai economică, eficientă și lipsită de griji soluție.

Căutați o soluție software adaptată nevoilor dumneavoastră? Contactați-ne!


Salvați acest articol în format PDF

Produsul a fost adăugat în coș